reklam

23 Temmuz 2007 Pazartesi

TÜRKİYE' DE CAPOEIRA'NIN BAŞLANGICI VE GELİŞİMİ

Türkiye' de Capoeira' nın başlangıcı ve gelişimi yıllara bağlı olarak değişiklik gösterir. Kendi deneyimlerimize bağlı olarak hazırladığımız bu bölümümüzde sizlere Türkiye' de Capoeira' nın nasıl başladığını ve bu gün hangi konumda olduğunu anlatacağız.
Türkiye' de 2001 öncesi Capoeira
2001 yılı öncesi yapılan tüm çalışmalar capoeira adına Türkiye' de başlayan ilk kıpırdanışlardır. 1995 ve sonrasında özel kanallarda sık sık vizyona giren "Marc Dacascos" un baş rollerini oynadığı "The Only Strong" filmi ile Capoeira' nın Türkiye' deki ilk serüveni başlamış oldu. Bu filmi izleyerek etkisinde kalan değişik illerdeki arkadaşlar filmin kopyasını bularak çalışmalara başlamışlar, daha sonra internetten indirdikleri görüntü ve envanterlerle Capoeria hakkında detaylı bilgi sahibi olmuşlardır.
Türkiye' de 2001 ve sonrası Capoeira
Başta Bursa ve Ankara olmak üzere çeşitli illerde oluşan bu gruplar zaman içersinde birbirleri ile kontak kurmuş ve kendi aralarında buluşmalar düzenleyerek hem kaynaşmışlar hem de bilgilerini paylaşma imkanı bulmuşlardır. Nihayetinde 2001 yılında Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinde eğitim gören iki arkadaşımız İrtibatta olduğu Portekiz Capoeira Federasyon başkanı, profesyonel bir capoeira eğitmeni olan NELSON ANDREDA BARROS' u diğer gruplarında katkıları ile Türkiye' ye getirtti. Bursa ve Ankara' da kaldığı yaklaşık 2 aylık bir zaman diliminde arkadaşlarımıza saldırı , savunma, teknik hareketler, müzik ve Capoeira Felsefesinin eğitimini verdi. Eğitim verdiği arkadaşlara eğitmenlik yetkisi vererek her birini sertifika ile ödüllendirdi. Bundan sonra Türkiye' de show ve gösteri sanatı olarak bilinen bir branşın yerine gerçek anlamda hocasıyla, düzenli eğitimiyle, kısacası her şeyi ile Capoeira eğitimi verilmeye başladı. (Bunun yanında 1993 Yılında Mestre Max sayesinde capoeira ile tanışan Ayhan (dragao) Topazio Türkiye temsilciliğini 2005 yılına kadar sürdürdü. 2006 yılında Alegria Combat olarak Adı değişen klüp merkezi Ankara' da olmak üzere çalışmalarına devam etmektedir)
Çalışmalar bu yönde hızla ilerlerken gruptan ve okullardan ayrılmalar oldu. Ayrılan öğrenciler ya kendi başlarına yeni bir okul açıyor yada yurt dışından irtibat kurdukları okulların temsilciliklerini alıyorlardı. Bu gün ülkemizde Capoiera adına çok çeşitlilik bulunmaktadır. Aşağıda vereceğimiz tabloda ülkemizde bulunan Capoeira grupların ve onlara ait temsili okulları vereceğiz.
14 Aralık 2003
Evet bu tarihi Capoeira adına araştırdığımızda Türkiye' de kurulan ve spor il müdürlükleri tarafından tanınan ilk resmi Capoeira Derneği' nin tarihidir. Dernek daha sonraki aylarda Dünya'nın en büyük gruplarından "AXE" Capoeira ile irtibata geçmiş ve eğitmenlerinden ikisini ülkemize getirterek onların temsilciliklerini almışlardır.
2004 Yılında Oficina Da Capoeira Türkiye temsilciliğinin alınması ardından hızla büyüyen gruba ilk olarak 2006 yılının hemen başında büyük katılımlar oldu. 2007 Yılında Düzenlenen Üçüncü uluslar arası Capoeira Festivali ile birlikte Grup Mestrelerinden Mestre Dende Aldığı bir kararla grubu Mestre Ray' a bırakarak yeni bir grup kurduğunu adının da Mundo Capoeira olduğunu açıkladı. Böylece Türkiye' de Oficina Dönemi Kapanmış, Mundo Capoeira daha da büyüyerek temsilciliğini pekiştirmiştir.

Hiç yorum yok:

arkadaş ara